¿QUE ES SSOM?

SSOM som un grup de professionals que col·laborem amb l’Administració per tal de garantir igualtats educatives i psicosocials a menors que es troben en situació de risc d’exclusió social.

Tal i com es descriu als seus estatuts l’objectiu de la SSOM és “l’atenció educativa i psicosocial als menors en situacions de risc i a les seues families entenent-se com a situacions de risc aquelles que incrementen la probabilitat de patir conseqüències negatives en la personalitat, en el desenvolupament adaptatiu o en la salut biopsicosocial, i considerant diferents àmbits d’actuació (domicili familiar, centre educatiu i seu de l’associació).”

Ens vam constituir com a associació al juliol del 2008 per tal d’atendre a un grup reduït de menors en aquesta situació. Des d’aleshores hem desenvolupat diferents programes ampliat el nombre de menors atesos. A més a més, SSOM ha format un delegació a Alacant que ja ofereix els seus serveis.

¿QUIN ES EL NOSTRE OBJECTIU?

El servei de Suport i Orientació al Menor (ssom) pretén potenciar a través de les seues activitats la igualtat d’oportunitats per a menors i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social.

COM FEM EL NOSTRE TREBALL

Durant estos anys SSOM ha aconseguit els seus objectius de suport als menors basant la seua tasca en una metodologia que descansa sobre quatre pilars: l’atenció individualitzada, especialitzada, i continuada per als menors i les seues famílies, i coordinació de la seua labor de forma constant amb la resta d’agents implicats en el benestar d’estos menors. L’atenció individualitzada al menor i el seguiment de cada una de les àrees de la seua vida no seria possible sense la participació de voluntaris.

 

D’esta manera, cada menor disposa d’un voluntari específic que complix la funció d’adult significatiu de referència. El quant a l’especialització, el projecte està coordinat per tècnics amb formació vinculada al treball amb col·lectius en situació de vulnerabilitat social com a psicologia, magisteri, treball social…Además les tècnics tenen titulació complementària en logopèdia, teràpia familiar, en mediació, i en problemàtica conductual i compten amb l’experienci

TRAJECTÒRIA

SSOM naix al juliol de 2008, a fi d’oferir continuïtat a un programa d’atenció psicoeducativa a 8 menors en situació de risc d’exclusió social, amb l’aprovació de la Conselleria de Benestar Social. En els anys posteriors el nombre de places oferides pel SSOM a través dels seus programes es multipliquen per nou Durant el transcurs dels últims anys el servici ha anat ampliant també les seues activitats i el seu àmbit d’actuació.

Així, al setembre de 2008, SSOM inicia un programa d’atenció a menors en centres de secundària en col·laboració amb la Conselleria d’Educació que, a través de diversos projectes, i àmplia les seues àrees d’actuació. S’intervé amb alumnes, pares i professors. A l’abril de 2009, SSOM establix una altra seu i inicia la seua activitat en la província d’Alacant, amb el programa d’atenció a menors en centres de secundària que també s’estén i dóna lloc a altres projectes i en 2012 s’inicia el programa d’atenció psic

DIFUSIÓ DE L'ENTITAT

SSOM entén que el seu treball només té èxit quan aconseguix coordinar-se amb tots els agents que intervenen en el benestar d’este menor. Per això SSOM invertix esforç a difondre la seua tasca.

A més considera que a través de la difusió i del treball continuat amb la xarxa social aconseguix sensibilitzar la població general de la problemàtica que patixen els menors que es troben en una situació de risc social. Així, SSOM ha aconseguit consolidar la seua presència i les seues activitats. Per a això l’entitat ha creat material divulgatiu de l’acció general de l’associació i dels seus principals programes en particular.